És un esport que es juga amb un bat i una pilota entre dos equips amb nou jugadors cadascun. L'objectiu és aconseguir corregudes picant una pilota llançada per mitjà d'un bat i tocant una sèrie de quatre bases disposades als cantons d'un quadrat d'aproximadament 27,5 metres, anomenat "diamant" ORIGENS: Hi ha proves que s'han practicat jocs amb un pal i una bola des dels primers albors de la civilització. Cultures antigues, a Pèrsia, Egipte i Grècia, van practicar jocs amb un pal i una bola per divertir-se i com a part de certes cerimònies. Jocs d'aquest tipus es van estendre durant l'Edat Mitjana per tot Europa i es van fer populars en variades formes. Els europeus van introduir jocs semblants a les seves colònies d'Amèrica cap al segle XV. Tanmateix, van ser considerats com jocs infantils fins al segle XVI. TÀCTIQUES I OFENSIVES DEFENSIVES: La decisió tàctica que precedeix gairebé cada jugada d'un partit de beisbol implica la selecció del llançament. Entre l'àmplia varietat de llançaments que es poden executar, els quatre tipus bàsics són la recta, el canvide velocitat i dos llençaments: el llamçament de corba i el llançament lliscat. Especificacions d'un cam de bèisbol
starfish(stárfish) - estrella de mar sunburn(sánbern) - quedadura de sol sunglasses(sángláses) - anteojos para el sol sunscreen(sánskrin) - protector solar
suntan lotion(sántan óil) - loción bronceadora surfboard(sérf bórd) - tabla de surf surfers(sérfers) - surfistas swimmer(suímer) - nadador
swimming pool(suíming púl) - piscina swimming trunks(suíming tranks) - pantalón de baño swimsuit(suímsiut) - traje de baño tide(táid) - marea
towel(tául) - toalla umbrella(ambréla) - sombrilla wave(uéiv) - ola
firewood(fáirwud) - leña first-aid kit(férst éid kit) - botiquín de medicinas fishing line(físhing láin) - línea de pesca fishing net(físhing net) - red de pesca
Aquesta setmana hem començat el tema de Trigonometria Com us vaig explicar en el anteriot post, us ofereixo com sempre una mica de teoria perque pugeu després aplicar-ho en els exercicis
Aquesta pàgina també ofereix teoria i a més a més ens dona exemples d'exercicis resolts.
Hola 4t!! Que tal la setmana? Aquests dies a anglès em comensat a utilitzar els llibres i també em comensat a repassar tot el que haviem estudiat durant aquests anys que amb tantes vancances ja no ens enrecordem! En els primers dies em començat a repassar el ''present simple'' i el ''present continuous''. Les dues estructures sòn molt diferents:
Present Simple:
– Maria plays tennis at the weekends
– She doesn’t study French. – How many children do they have?
Remember: – In positive we use two conjugations. One is the simple form and the other is the “s” form (play/plays) – In negative sentences we use the auxiliaries don’t and doesn’t and the verb is ALWAYS in the simple form. (She doesn’t work) – In the question form we use auxiliaries do and does and also the verb goes in the simple form. The subject goes in between the auxiliary and the verb. (Do you work here?)
Present continuous
– Maria is playing tennis. – She isn’t studying. – What are they doing?
Remember: – When we construct the present continuous we use the verb to be. Therefore we DO NOT USE auxiliaries do, does, don’t or doesn’t. – Use the “ing” form after the verb to be.
Exercises:
Fill in the blanks with am/is/are/do/don’t/does/doesn’t
1. Excuse me _____ you speak English? 2. Have a cigarette. No, thank you. I _____ smoke. 3. Why ____ you laughing at me? 4. What ____ she do? She’s a dentist. 5. I ____ want to go out. It ____ raining. 6. Where ____ you come from? From Canada. 7. How much ____ it cost to send a letter to Canada? 8.I can’t talk to you at the moment. I ____ working. 9. George is a good tennis player but he _____ play very often.
Put the verb in present continuous or present simple
1. Excuse me, ______________ (you/speak) English? 2. Tom _________________ (have/shower) at the moment. 3. They _____________ (not/watch) television very often. 4. Listen! Somebody _______________ (sing) 5. She’s tired. She ____________ (want) to go home. 6. How often ____________________ (you/read) a newspaper? 7. Excuse me, but you __________________ (sit) in my place. Oh I’m sorry. 8. I’m sorry. I ___________________ (not/understand). Please speak more slowly. 9.Where are you Roy? I am in the office. I ___________________ (read) 10. What time __________________ (she/finish) work every day? 11. You can turn off the radio. I _____________________ (not listen) to it. 12. He ____________________ (not/usually/drive) to work. He usually ________ (walk)
Hola alumnes, com ja saveu aquest últim tema em treballat la Revolució Industrial i els seus efectes. En aquest post vull introduir-vos una mica el tema de la Revolució Industrial. LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL (S.XVIII) La Revolució Industrial és un període de canvis econòmics, tecnològics i socials a finals del S. XVIII. Les principals conseqüències de la Revolució Industrial va ser que va haver-hi una revolució demogràfica a causa del descens de la mortalitat i de que la natalitat es va mantenir elevada. D'aquesta manera va augmentar molt la producció i va haver-hi una millora econòmica. A demés, va haver-hi una millora en:
les tècniques agrícoles (adobs químics, màquines, substitució del guaret...)
va canviar la ramaderia ( es va poder dur a terme la estabulació)
va surgir una nova mentalitat (risc empresarial, innovació, recerca del benefici...)
També va haver-ho canvis en el transport, en la comuniació i en les fonts d'energia:
1a Revolució : ferrocarril ,vaixells de vapor, carbó.
2a Reolució: ràdio, telèfon,automòvil i aviò, electricitat i petroli.
Van sorgir dues mentalitats diferents:
Marxisme: Mentalitat ''creada'' per Marx i Engel. Pensaven que en la societat indústrial hi havia una lluita de classes socials (burghesia i proletaris) i que havien de fer una revolució. Després de la dicatsdura del proletari es va eliminar la societat comunista, la propietat privada i les classes socials.
Anarquisme: Mentalitat ''creada'' per Bakunin. No volien un estat i volien que hi hagués una associació voluntària de persones. Estaven en contra de la política.
Nous costums:
Els burgesos van començar a estiuegar per portar una vida més sana a la platja o al camp.
Es van crear centres de tartùlia com els cafés, casinos, cluvs o ateneus per discutir temes socials o polítics.
Es van començar a practicar esports com els futbol, tennis, golf ... En 1896 es van celebrar el 1rs Jocs Olímpcs moderns.
A les classes de biologia estem treballant els cromosomes. El cromosoma és cadascun dels petits cossos en forma de bastonets què s'organitzen a la cromatina (La cromatina és el material genètic de la cèl·lula eucariota)del nucli cel·lular durant les divisions cel·lulars.La cromatina és un material microscòpic que porta la informació genètica dels organismes eucariotes i està composta d'ADN associat a proteïnes. Aquest material es troba al nucli de les cèl·lules.
Les cèl·lules humanes normals contenen 46 cromosomes o 23 parells de cromosomes. Rebem 23 cromosomes de cada progenitor a través de les seves cèl·lules germinals. Els primers 22 parells de cromosomes són els mateixos en les dones i els homes i estan ordenats de major a menor del 1 al 22. La parella 23 determina el sexe.
Bon dia classe de 4t d'ESO, aquí us adjunto una mica d'informació del que hem fet durant aquestes 3 primeres setmanes de curs a Educació Física i una mica el que ens espera durant la resta de curs. També he adjuntat unes quantes fotografíes per fer-ho més visible. Espero que us agradi! El primer dia hem començat amb la proba de velocitat. La distància que hem hagut de rocorrer ha sigut de 40 metres.
El próxim dia treballarem els abdominals , consistirà en fer el màxim de abdominals possible en trenta segons.
El tercer dia farem elasticitat i salt, que consisteix en saltar a peus junts el màxim possible.
El últim dia farem la curs nabet, que es una proba de resistència. La resistència física és la capacitat de l'organisme que permet mantenir un esforç físic d'intensitat moderada o alta durant un temps prolongat i endarrerir el cansament que l'exercici provoca.
ANGLÉS Hola 4t d'eso,com estem a les primeres setmanes de cole?. Anem encara una mica desorientats, no és així? . Està clar que molta part de la clase no ha practicat l'anglès en totes les vacances així que he decidit adjuntar-vos algunes pàgines web perque pogueu consultar i practicar. Primer aquí hi ha alguns tests que us podríen ajudar a veure el nivell d'anglés que teniu:
Bon día! Aquesta per fí és la meva primera entrada. Bàsicament aniré penjant entrades sobre els temes que estiguem tocant a la classe de Geografía i Hisòria a la classe de 4t d'ESO. Espero que us serveixi per millor l'estudi i sempre que tingueu alguna mena de dubte pogueu consultar-ho. Aniré adujntant arxius i enllaços amb algunes activitats o pàgines webs que trobi interesants i útils. Espero que us agradi!
LA GUERRA DE SUCCESSIÓ ESPANYOLA (S.XVIII)
La Guerra de Successió va ser un conflicte bèl·lic. Va començar amb la mort de Carles II en l'any 1700. Aquest va morir sense desçendents per tant, el tró quedava buit. Els principals candidats eren: Josep Ferran de Baviera, Felip d’Anjou, L’arxiduc Carles d’Habsburg
El Rei de França volia posar com a nou rei al se nét Felip D'Anjou tot i que l'emperador d'Àustria volia posar a l'arxiduc Carles. Per culpa de les seves diferències va sorgir un enfrontament entre França i Àustria cosa que va generar la guerra entre diversos països europeus.
Els territoris del regne de Castella es van posar a favor del candidat francès, mentre que la Gran Bretanya, Portugal, els Països Baixos, Prússia, Savoia i els territoris de la Corona d’Aragó (on hi havia Catalunya) es van posar a favor del pretendent austríac.
La guerra es va acabar al 1713 mitjançant la Pau d’Utrecht que van signar els països contendents, però Catalunya va continuar la guerra tota sola, perquè els anglesos havien trencat l’aliança que hi tenien, contra Espanya i França perquè els catalans havien comprès que, si eren derrotats, perdrien les seves llibertats. La guerra es va acabar amb la conquesta de Barcelona, l’11 de setembre de 1714, i la rendició, a les tropes franco-espanyoles, del castell de Cardona una setmana després.
Bones! Aquesta setmana, a l'hora de matemàtiques estem treballant el tema de SEMBLANÇES.
-PRESENTACIÓN:
Primer de tot, dono una mini introducció del tema.
Les pàgines que adjunto en el post donen sempre una breu teoría per poguer entendre el que estem treballant. Després realitzar exercicis i finalment, us ofereixen un mini exàmen per evaluar i poder posar en pràctica els vostres coneixements apresos diàriament. Després de les pàgines, compartire amb vosaltres uns videos .
Espero que us serveixi per millorar nota i millorar en les vostres matemàtiques.
En la semblança es pot canviar la vida i l'orientació d'una figura però no s'altera la seva forma.
-INTRODUCCIÓ:
Per tant, dos triangles són semblants si tenen forma similar. ( si els seus angles són iguals dos a dos).
Tots els triangles equilàters són semblants.
Si dos triangles tenen dos angles iguals, els tercers també són iguals.
Al col·legi a l'aula de informàtica ens han presentat un treball molt interesant. Crear un blog! Nosaltres sòm un grup format per 5 persones: la Berta, Marina D,Marina R ,Enric i jo ,Valèria , i el tema que ens ha tocat és donar suport a les altres matèries.Nosaltres setmanalment anirem penjant posts perquè si teniu algún dubte en alguna assignatura o simplement volgueu pujar nota,pogueu consulta en aquest blog. Cada persona del grup a escollit la asignatura que més li agarada i han quedat aixì:
- Berta:Historia
- Marina Díaz:Mates
- Marina Ribalaygue:Biologia
- Valèria: Anglès
- Enric: Eduació Física
A partir de la setmana que be comensarem a pujar tot tipo de posts amb: pàgines de suport,explicacions de cada tema...